Wat is de cloud?

De “cloud” is al lang geen nieuwe term meer. Sinds enkele jaren is er een tendens om hoe langer hoe meer gedecentraliseerd te werken. Dit wil in de meeste gevallen zeggen dat de programma’s die je uitvoert nog wel werken op jouw eigen laptop, smartphone, tablet …. maar dat de dataverwerking en bewaring eigenlijk ergens anders gebeurt, namelijk in een datacenter (wat een iets minder hip woord is voor “cloud”).

Maar zoals aangegeven zijn er verschillende manieren om deze cloudwerking uit te voeren. Soms draait het hele programma nog lokaal op jouw apparaat maar zal de opslag van de data extern gebeuren. De meest gekende programma’s in de medische sector die gebruiken maken van opslag van medische data in de cloud zijn CareConnect en Daktari.

Een andere manier van cloudwerking is om de hele applicatie te laten werken in het datacenter. Het meest gekende voorbeeld hiervan zijn eigenlijk alle webpagina’s. Denk bijvoorbeeld aan e-banking waarbij je alles uit kan voeren in een browser. De toepassing werkt dus volledig in het datacenter en de beelden worden getoond op je lokale apparaat (pc, laptop, tablet, smartphone, …).

 

EGEO AnyCare Cloud

In de EGEO cloud werk je eigenlijk volledig in de “cloud”. Op deze manier heb je lokaal enkel een pc nodig met een internetverbinding. Als arts beschik je over een volledig werkzame windows omgeving waar je onbeperkt mee aan de slag kan. Op die manier kan je ook helemaal zelf je EMD kiezen alsook de overige software zoals bijvoorbeeld Microsoft Office of Libre Office, een e-mailprogramma, je browser, …

Onze unieke oplossing heeft ook niet langer de nadelen van werken met een terminal server (zoals vroeger wel eens met Medidoc werd gedaan). Met dit verouderde systeem had je immers het nadeel dat, indien de omgeving van één van de artsen vastloopt, soms iedereen zijn omgeving terug moest opstarten. Tevens had je als gebruiker ook vaak te weinig rechten zodat je aan de “administrator” (vaak de IT-beheerder) toestemming moest vragen om bepaalde handelingen te verrichten. Met ons systeem behoud je volledig zelf alle controle en zal een eventuele crash in jouw omgeving de andere omgevingen niet beïnvloeden.

 

De voor- en nadelen

Voor het volledig werken in de cloud is er eigenlijk maar één vereiste waar je niet omheen kan en dat is dat je een snelle internetverbinding nodig hebt. Het maakt niet uit of deze loopt via draadloos, bedraad of mobiel internet.

De voordelen zijn echter gigantisch:

  1. Je werkomgeving is beter beschermd omdat je professionele omgeving volledig gescheiden is van je privé-omgeving (= je lokale Windows of Mac-omgeving op je pc/laptop/tablet). Tegelijk is de cloudomgeving van je praktijk beschermd door een hardwarematige firewall.
  2. De kracht van je cloudomgeving groeit mee volgens de toenemende vereisten: omdat alle bewerkingen in de cloud gebeuren heb je lokaal geen krachtige hardware meer nodig. Wij voorzien ook regelmatige upgrades aan onze hardware zodat je werkomgeving mee kan groeien met je praktijk. Hierdoor heb je zelf geen onvoorziene kosten meer aan een server of dien je niet al de pc’s op de praktijk om de zoveel jaar te vernieuwen omdat de hardware te oud is geworden.
  3. Sneller verder werken bij lokaal hardware falen: gelukkig gebeurt het niet vaak maar als je pc of laptop het begeeft dan kan je vaak enkele dagen niet verder werken. Wanneer je een cloudwerkomgeving hebt kan je deze bereiken vanaf eender welk toestel. Je kan bijvoorbeeld in tussentijd zonder problemen je privélaptop even gebruiken, of een ander toestel in de praktijk.
  4. Werk locatie-onafhankelijk: van eender waar je internet hebt, kan je je cloudomgeving raadplegen. Op deze manier kan je op het einde van de werkdag je omgeving op de praktijk sluiten en thuis terug openen zodat je rustig van thuis uit je administratief werk kan verrichten. Dit kan ook handig zijn voor praktijken die geen vast kabinet hebben per arts. Dankzij je cloudwerkomgeving kan je snel van kabinet wisselen en toch telkens in je vertrouwde omgeving werken.
  5. Geen lokale gevoelige data: omdat al je data in de cloud staat hoef je lokaal geen data meer te bewaren. Dit kan vooral van belang zijn bij laptops in geval van diefstal. Maar ook bij diefstal of brand in je praktijk ben je geen gevoelige data kwijt.
  6. Snelle interventie: als er een probleem is op je praktijk dat we niet van op afstand kunnen oplossen is er altijd een vertraging om iemand ter plaatse te kunnen sturen om het probleem te verhelpen. Bij een probleem met de cloudwerkomgeving kunnen wij steeds van op afstand ingrijpen.
  7. Snel herstel bij falen: toch per vergissing een virus geopend? Is heel je omgeving geblokkeerdof gecodeerd door een cryptovirus? Al je bestanden gewist door op de verkeerde knop te drukken? Geen probleem. Binnen de 10 minuten kunnen we heel je omgeving van een backup herstellen. Bij een lokale installatie zou een herstel minstens een halve dag in beslag nemen. En het mooie is: dit kunnen we ook van op afstand! Dus we verliezen ook geen tijd met de verplaatsing.

 

Vragen omtrent onze cloudoplossingen: Contacteer ons!

 

Het EGEO team

By | 2018-03-31T16:29:44+00:00 augustus 31st, 2017|Informatica Algemeen|