Het netwerk

EGEO BEGELEIDT REEDS SINDS 2013 BEDRIJVEN MET DE UITBOUW EN HET ONDERHOUD VAN HUN IT-INFRASTRUCTUUR EN TELEFONIESYSTEMEN.

Of het nu gaat over een nieuwbouw of een bestaande ruimte, meestal zijn er aanpassingen nodig om te kunnen werken met internet gebaseerde diensten zoals VOIP-telefonie of Cloud computing. Egeo kan u helpen met deze aanpassingen of kan samenwerken met uw elektricien of aannemer om alles in goede banen te leiden. Bepaalde diensten zitten inbegrepen in onze pakketten maar een aantal zaken zoals bijvoorbeeld de juiste bekabeling of een voldoende grote internettoegang dienen ook voorzien te worden. Hieronder bespreken we een aantal elementen die deel uitmaken van een klassieke setup.

1

De eerste stap : een internetprovider kiezen

Een breedbandverbinding is noodzakelijk. Wij raden een internetverbinding via glasvezelkabel aan, aangezien de maximale snelheid en stabiliteit over het algemeen veel beter zijn dan over een telefoonlijn (ADSL/VDSL).

In Vlaanderen beschikt Telenet al jaren over een glasvezelnetwerk, Sinds 2017 is ook Proximus gestart met de uitrol van een eigen glasvezelnetwerk in de grotere steden. In het Brussels gewest beschikt Telenet over een glasvezelnetwerk onder zowel de eigen naam, als onder het overgenomen SFR (voorheen Numéricable/Coditel).

Waar moet je op letten bij de keuze van een internetaansluiting?

  • Downloadsnelheid: minimaal 200Mbs
  • Uploadsnelheid: minimaal 20Mbs
  • Downloadlimiet: minimaal 2TB, of geen (onbeperkt)
  • Laat u geen extra diensten aansmeren als u ze professioneel niet nodig heeft (bv. TV, vaste lijn, …)

Voor een nieuw bedrijf is het belangrijk te kijken waar de internetbekabeling (glasvezel, coax of telefoonlijn) binnenkomt in het gebouw zodat hiermee kan rekening gehouden worden bij het uittekenen van de technische ruimte. Uw aannemer houdt hier rekening mee en neemt deze zorg uit uw handen.

Eventueel kan u er ook voor opteren om twee internetabonnementen af te sluiten. Indien er dan verbindingsproblemen opduiken bij één provider (bv. door wegenwerken of onderhoud), kan worden overgeschakeld op de andere provider. Meld dit zeker aan EGEO zodat we een router voorzien die in staat is de omschakeling te maken.

2

De tweede stap : Bekabeling In Het Gebouw

Hoewel steeds vaker gebruik gemaakt wordt van lokaal draadloos internet (wifi) en mobiel internet (Edge, 3G, 4G, …) is een goede bekabeling voor de meeste zwaardere toepassingen nog steeds essentieel. Vooral wanneer een bedrijf nieuw gebouwd of gerenoveerd wordt, is dat het goede moment om meteen een future-proof kabelnetwerk te voorzien. Na overleg met EGEO over de gewenste apparatuur, zorgt de aannemer/elektricien voor de juiste bekabeling.

3

De derde stap : Uw netwerk

Nu de internettoegang geregeld is, dient de rest van uw netwerk uitgerold te worden. EGEO voorziet in een installatie op maat volgens uw noden. Hoe uitgebreid de infrastructuur is, hangt voornamelijk af van het aantal personen dat gebruik zal maken van het netwerk. Daarom is het ook belangrijk vooraf rekening te houden met toekomstige plannen (bv. een latere toename van het aantal medewerkers).

Modem en Firewall

Uw internetprovider zal een apparaat plaatsen dat een internetverbinding tot stand brengt: de modem. Op de modem kunnen meerdere kabels worden aangesloten die rechtstreeks met de apparatuur in uw bedrijf verbonden worden, maar dit is voor professioneel gebruik niet voldoende veilig en praktisch. EGEO koppelt daarom steeds een router/firewall aan de modem. Dit toestel zorgt voor een extra beveiligingslaag tussen het internet en uw intern netwerk. Bovendien stelt het u in staat om indien gewenst beveiligde verbindingen tot stand te brengen tussen uw intern netwerk en externe toestellen (servers in de cloud, uw mobiele apparaten, …).

De klassieke switch

De router/firewall wordt op zijn beurt verbonden met een switch. Een switch is een toestel dat de netwerkkabel die via de modem en de router loopt uitsplitst naar verschillende andere kabels en dus zorgt voor een dataverbinding tussen alle apparaten en/of het internet. De grootte en kostprijs van de switch zal afhangen van het aantal kabels dat erop moet aangesloten worden, en dus van het aantal apparaten in het bedrijf dat op het netwerk moet aangesloten worden: pc’s, printers, telefoontoestellen, betalingsapparaten (Bancontact), wifi-access points, parlofoon, netwerkschijf (NAS), server, …

De PoE-switch

Een klassieke switch kan enkel data doorsturen. Sommige apparaten hebben echter ook stroom nodig via de netwerkkabels. We noemen dit PoE-compatibele toestellen (PoE staat voor Power-over-Ethernet). Ze beschikken niet langer over een aparte adapter en stroomkabel om in het stopcontact te steken. Een voorbeeld hiervan zijn VoIP-telefoontoestellen. Om stroom mee te sturen door de netwerkkabels is een duurdere PoE-switch nodig. De gaten waarin de netwerkkabels passen noemen we poorten. Er zijn switches met bv. 4 poorten, 8 poorten, 16 poorten, 24 poorten, 48 poorten… Sommige switches hebben een aantal poorten met en een aantal zonder PoE. EGEO bekijkt samen met u welke apparaten u wenst in het bedrijf en welke switch u bijgevolg het beste kiest.

De patchkast

De apparatuur die essentieel is voor de werking van het netwerk wordt meestal in één ruimte bij elkaar gezet. Op die manier kan bij een technische interventie snel en efficiënt gewerkt worden. In een praktijk voor één of twee artsen, die geen uitbreidingsplannen hebben en beschikken over een beperkt budget, kan gedacht worden aan een gewone ruime kast (mét verluchtingsgaten) op de plaats waar de modem staat. Voor grotere praktijken is het sterk aan te raden om een patchkast te voorzien. Deze kast is specifiek ontworpen voor netwerkapparatuur, voorziet in verluchting en is afsluitbaar met een sleutel, wat de beveiliging ten goede komt. Bovendien is het door middel van een patchpaneel en cable managers mogelijk om alle kabels op een ordelijke wijze aan te sluiten, zodat bij een technische interventie geen tijd verloren wordt en stof zich minder snel ophoopt. Concreet worden alle kabels die naar de verschillende ruimtes in het gebouw lopen bevestigd aan de achterkant van het patchpaneel. Met korte patchkabels kan dan de verbinding gemaakt worden tussen de voorkant van het patchpaneel en de switch.

De UPS (Uninterruptible Power Supply)

Om alle apparatuur in uw technische ruimte of patchkast te beschermen tegen stroompieken raden we sterk aan om een noodstroomvoeding (“UPS”) te plaatsen. Dit apparaat zorgt er bovendien voor dat de eraan gekoppelde toestellen nog een tijdje van stroom voorzien worden. EGEO kan op basis van uw wensen het juiste apparaat aanraden.

Om mobiele apparaten (smartphones, tablets, …) van medewerkers te laten verbinden met het internet in het bedrijf kunnen één of meerdere Wifi access points geplaatst worden. Het voordeel van Wifi tegenover mobiel internet via de SIM-kaart is de lokale dekking, de snelheid van de internetverbinding en het ontbreken van een datalimiet. Onze Wifi access points kunnen desgewenst ook Wifi voorzien voor patiënten, op een gescheiden netwerk waarvan de datalimiet wel beperkt kan worden.

4

De vierde stap : Hard- en software installatie

Nadat netwerkgewijs  alles in orde is gebracht wenst u natuurlijk aan de slag te gaan met een goede bureau-uitrusting zoals laptop, scherm, printer enz… Hieronder geven wij u een lijst mee van de meest noodzakelijke toestellen die u dient te voorzien. De specificaties zijn niet bindend maar beschouw ze als minimumvereisten voor een vlotte werking met hedendaagse software. Egeo kan alles leveren en voorziet zelfs bepaalde onderdelen standaard in haar abonnementsformules.

Download Specifications

Kostprijs

INDIEN U KIEST VOOR ONS ANYCARE PAKKET DAN IS DE INSTALLATIE VAN ONZE APPARATUUR INBEGREPEN IN DE ABONNEMENTSPRIJS.

Het materiaal zelf kan u via ons aankopen aan scherpe voorwaarden. Dit materiaal wordt dan éénmalig gefactureerd. De installatie en configuratie kan apart worden aangerekend maar als u kiest voor een onderhoudsformule zoals AnyCare dan zit bepaalde zaken zoals Backup- en Antivirusconfiguratie mee inbegrepen in de abonnementsprijs.

Als u interesse heeft dan is onze onderhoudsformule AnyCare misschien iets voor u. Twijfelt u neem dan zeker contact met ons op om meer uitleg te krijgen.

Kostprijs

INDIEN U KIEST VOOR ONS ANYCARE PAKKET DAN IS DE INSTALLATIE VAN ONZE APPARATUUR INBEGREPEN IN DE ABONNEMENTSPRIJS.

Het materiaal zelf kan u via ons aankopen aan scherpe voorwaarden. Dit materiaal wordt dan éénmalig gefactureerd. De installatie en configuratie kan apart worden aangerekend maar als u kiest voor een onderhoudsformule zoals AnyCare dan zit bepaalde zaken zoals Backup- en Antivirusconfiguratie mee inbegrepen in de abonnementsprijs.

Als u interesse heeft dan is onze onderhoudsformule AnyCare misschien iets voor u. Twijfelt u neem dan zeker contact met ons op om meer uitleg te krijgen.

WAAROM VOOR EGEO KIEZEN?

Wij voeren kwaliteit hoog in het vaandel maar zonder dat dit een bijhorend hoog prijskaartje heeft. Door enerzijds met bewezen technologie te werken en anderzijds steeds zeer precies te werk te gaan en dit met zeer ervaren personeel zorgen wij keer op keer voor tevreden klanten. Wij kunnen dan ook terecht trots zijn op ons werk.

Omdat het financieel plaatje bij elk project erg belangrijk is maken wij er een strijdpunt van om onze prijs steeds zo laag mogelijk te houden zonder dat we aan kwaliteit moeten inboeten. We doen dit door onze processen te optimaliseren en onze applicaties zo te bouwen dat we het rendement kunnen maximaliseren. Efficiëntie is per slot van rekening de sleutel tot een gezond kostenbeheer.

Wij staan met beide voeten op de grond en ook voor onze projecten houden wij vast aan deze pragmatische houding. Wij zorgen ervoor dat u de oplossingen en diensten krijgt die u echt nodig heeft en u betaalt enkel daarvoor. Bij ons dus geen nutteloze opties om de prijs te verhogen, enkel daar waar het om draait : perfecte service met de glimlach.

Wil u meer weten?

HEEFT U NOOD AAN HULP BIJ DE INSTALLATIE VAN UW NETWERK?

Contacteer Ons