Backups anno 2020

We deden reeds een artikel omtrent backups in 2014. Er is in tussentijd heel erg veel veranderd.

In de eerste plaats:

De noden zijn veranderd. Waar in 2014 het merendeel van de praktijken nog werkte met een client/server opzet is deze nu aangepast naar een client/cloud database setup. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische programma’s zoals CareConnect en Daktari.

Maar in de tweede plaats is vooral de aard van de dreigingen veranderd. In 2014 was het merendeel van gegevensverlies te wijten aan zaken als falende hardware of gebruikersfouten. Daar is nu een extra bedreiging bij gekomen: de cryptolockers of anders gezegd: virussen die een netwerk kunnen binnendringen en daar alle informatie die ze tegenkomen versleutelen.

Dit zorgt er voor dat een uitgebreide aanpak van backups noodzakelijk is.

3 – 2 – 1 backup

Mogelijks heb je al eens gehoord van het 3 – 2 – 1 backup principe. Dit wil zeggen: Je hebt best in totaal 3 backups van een bestand waarvan 2 backups lokaal en 1 backup op een andere locatie.

De eerste versie van een bestand staat meestal op je PC. De tweede lokale versie van een bestand betreft meestal een backup op een externe harde schijf. Tot slot is de externe versie meestal een “cloud” backup.

Zelf gaan we hier nog verder in, want soms heb je een vroegere versie van een bestand nodig. Stel: je hebt een teksbestand, en plots zie je dat er een groot stuk tekst ontbreekt (bijvoorbeeld onbewust op delete gedrukt en daarna het bestand opgeslagen). In dat geval kan het nuttig zijn om over een eerdere versie van dat bestand te beschikken. Dit noemt met versioning.

Concreet: Het best van al maak je een lokale backup van een bestand en zorg je dat je meerdere versies terug kan gaan. Aanvullend maak je gelijktijdig een backup naar een opslagplaats in de cloud.

Ja maar…

Wij gebruiken: dropbox/onedrive/…

Dan heb je toch ook backups??

Neen! Dropbox, Onedrive zijn een zeer goede mehode om bestanden op verschillende pc’s toegankelijk te maken. Dus je hebt wel een kopie van het bestand lokaal en ook één in de cloud MAAR als een cryptolocker virus deze bestanden versleutelt, zullen deze bestanden op ALLE locaties meteen worden mee versleuteld. Om deze reden zijn dergelijke diensten absoluut niet geschikt als backup methode!

Het is inderdaad zo dat je in zeker mate “versioning” hebt in onedrive of dropbox, maar het herstellen hiervan kan niet automatisch voor alle bestanden. Je bent dus wel beschermt tegen het foutief aanpassen van een bestand. Maar wanneer een virus alle bestanden aanpast is het herstellen hiervan een zeer uitgebreide klus!

Wat als….

we toch niet in backup investeren? Zeker als je beschikt over Careconnect of Daktari?? Mijn medische data is toch veilig?

Het antwoord hierop is: jazeker, je medische data is veilig. Maar wat met al de rest??

Het probleem met cryptolocker virussen of fysieke schade zoals bij inbraak of brand, is dat je de praktijk eigenlijk vanaf 0 moet herbouwen.

Bedenk even hoe hard je moet vloeken als eHealth een half uur niet werkt? Of als de stroom op de praktijk een half uur uitvalt? De meeste praktijken (en bij uitbreiding bedrijven) zijn momenteel 100% afhankelijk van een goed draaiende informatica infrastructuur. Wanneer je praktijk dus wordt getroffen door een ernstig probleem moet deze zo snel mogelijk worden hersteld.

Daarom zorgen we altijd voor volledige backups van een PC of server zodat herstel hiervan zeer snel kan gaan.

Op die manier kunnen we een hele praktijk terug op and running krijgen binnen de 24 uur. Anders mag je makkelijk rekenen op een tweetal weken.

(alles herinstalleren, herconfigureren, certificaten terug aanvragen, printers opnieuw instellen, software terug updaten …)