Inleiding

In een eerder geschreven artikel hadden we het al eens over het gebruik van de laptop op huisbezoek.

Deze kan je hier lezen: LINK

Dit artikel is echter al van enige tijd geleden en de technologische ontwikkelingen staan niet stil. De voor en nadelen van het gebruik van een laptop op huisbezoek zijn natuurlijk hetzelfde gebleven, maar de manier waarop we verbinding kunnen maken met de praktijk is wel een beetje aangepast.

Internet verbinding

Er zijn een aantal mogelijkheden om een verbinding te maken met internet via je laptop. De eerste methode is door gebruik te maken van een laptop die over een SIM-kaart slot bezit. De tweede methode is door gebruik te maken van een internet stick of draagbare 3G router. Als laatste bespreken we een methode om je internet verbinding te delen via je smartphone. (Dit wordt Tethering genoemd).

 SIM kaart

Sommige laptops zijn uitgerust met een SIM kaart slot. Hierin kan je dus een SIM kaart steken van je provider, zij het telenet, proximus, mobistar ….Simkaarten_klein

Het grootste voordeel is dat je op deze manier op een zeer vlotte manier een verbinding kan maken met internet. Dergelijke laptops zijn erg handig voor mensen die zeer vaak onderweg zijn maar toch moeten beschikken over internet. Voor het grootste deel van de artsen is deze investering echter de moeite niet, zeker niet nu het aandeel van de huisbezoeken een historisch dieptepunt hebben bereikt. Mocht je per toeval toch over zo’n laptop beschikking is dit zeker een goede optie.

Grootste nadeel is dat je nog eens een apart abonnement nodig hebt met data. Hierover later meer.

USB stick

Er bestaan ook USB sticks waar je een SIM kaart in kan steken. Op deze manier kan je een laptop die niet over een SIM-kaart slot beschikt toch toegang geven tot internet. Ook hier moet je een apart data abonnement nemen. Er is nog een ander nadeel aan verbonden, namelijk dat je steeds de USB stick in en uit je laptop moet steken. Laat je hem toch zitten durft hij in je tas al wel eens baschadigd te geraken. Het grootste voordeel is dat dergelijke stick vrij goedkoop is.

3G/4G router3g_hotspot_huawei_wireless_router

In plaats van een USB stick kan je ook een klein toestelletje gebruiken dat enerzijds verbinding maakt met internet van 3G of 4G (via telenet, proximus ed..) en anderzijds dit netwerk beschikbaar stelt via aan WiFi netwerk (een draadloos netwerk zoals u hoog waarschijnlijk ook thuis ter beschikking heeft). Dit heeft een aantal voordelen, zo kan je dit toestel ook gebruiken om te connecteren met je tablet, smartphone, een andere laptop enz… Al deze toestellen kunnen zelfs tesamen gebruik maken van de internet verbinding. De enige nadelen zijn dat deze toestellen iets duurder zijn in aankoop en ook hier moet je beschikken over een extra data abonnement.

Tethering

Beschik je over een smartphone dan is de kans groot dat je de internet verbinding die je toestel heeft kan delen met andere apparaten. In principe ga je van je smartphone een 3G/4G router maken. Dit heeft als grootste voordeel dat je geen extra toestel dient aan te kopen. Nadeel is wel dat je op deze manier snel meer megabytes zal opgebruiken van je data abonnement. Je kan dus maar beter over voldoende data beschikken.

Een guide over hoe je dit kan aanzetten voor je Smartphone kan je hier vinden:

ANDROID

i-Phone

Deze laatste methode geniet onze persoonlijke voorkeur omdat deze niet afhankelijk is van extra apparaten en je hoeft geen extra data abonnement te nemen.

Kostprijs data abonnement

Prijsvergelijking

Je kan een sim kaart aanschaffen waarbij je enkel een abonnement betaald om data te ontvangen. Het aanbod verschilt van provider tot provider. Hieronder volgt een klein overzicht. Hou er wel rekening mee dat deze prijzen vrij snel veranderen, dus je kan het best zelf even opzoeken.

MOBISTAR

Bij Mobistar is het beste tarief: 15 € per maand, hiervoor krijg je 4 GB aan data ter beschikking.

 

PROXIMUSProximus_Logo

Bij Proximus betaal je momenteel 19 € per maand voor 3 GB data

 

TELENETlogo-telenet

Bij Telenet betaal je 10€ per maand voor 2GB data.

 

MOBILE VIKINGS

 

Bij Mobile Vikings betaal je 12€ per maand voor 2GB

 

Onze voorkeur

Prijs kwalitatief heeft het abonnement bij Telenet voor ons de voorkeur. 2GB aan data is meer dan voldoende zodat je je daar al geen zorgen in moet maken, dus waarom meer betalen voor data die je waarschijnlijk toch niet zal opgebruiken.

Hoe verbinden met het netwerk op de praktijk?

Onze voorkeur geniet om te werken via “remote desktop”. Op deze manier neem je eigenlijk je computer of server op het werk over. Het grootste voordeel is dat dergelijke verbinding ampar data in beslag neemt. Met andere woorden: je kan even vlot werken van op huisbezoek als op de praktijk.

Om toegang te krijgen tot je pc is het wel belangrijk om in acht te nemen dat je deze verbinding veilig maakt zodat je niet heel je netwerk moet blootstellen aan de buitenwereld. Dit brengt immers een belangrijk veiligheidsrisico met zich mee!

Meer info over netwerk beveiliging kan je hier vinden: LINK

Hulp nodig?

Heb je nog vragen? Overweeg je om van thuis uit te kunnen werken of om vanop huisbezoek te connecteren CONTACTEER ons.