Communicatie binnen uw praktijk

Voor grotere praktijken is een goede communicatie onderling van primordiaal belang. De meeste belangrijke zaken worden meestal besproken op een vergadering. Daarbuiten zijn er vaak ook “kleine” boodschappen die men onderling wil delen.

Om dit te bekomen zijn er tal van middelen voor handen. Denk maar aan SMS, talrijke chat programma’s, e-mail of mogelijkheden verbonden aan de online agenda. Men dient echter met een aantal zaken rekening te houden bij dergelijke communicatie:

  1. Idealiter is deze communicatie geëncrypteerd. Met andere woorden: niemand anders mag deze communicatie kunnen ontcijferen. Vaak zullen er immers privé gegevens van een patiënt worden gedeeld.
  2. Een geschiedenis van de gesprekken dient aanwezig te zijn zodat je later eventueel nog eens kan kijken wat er exact is gezegd.
  3. Een “groepsgesprek” dient aanwezig te zijn zodat je eventueel boodschappen kan doorgeven naar heel het team.

Oplossing

Al deze kenmerken hebben we meegenomen in een zoektocht naar een dergelijk programma. Er zijn een heel deel diensten die een geëncrypteerde, veilige berichtendienst aanbieden. Bijvoorbeeld: Bitmessage, Tox, …
Van al deze programma’s hebben we uiteindelijk gekozen voor Telegram, dit vooral om volgende redenen:

  1. Alle bovenstaande kenmerken zijn aanwezig
  2. Er zijn clients aanwezig voor alle platformen: PC, Mac, Linux, android, iphone …
  3. Je kan makkelijk al je gesprekken synchroniseren op al je beschikbare toestellen zodat je nergens een bericht mist.
  4. Je kan zien of je bericht is aangekomen en gelezen. (dit kan handig zijn om door tegeven dat er nog een patiënt tussen is gekomen. Zie je dat het bericht na enige tijd nog niet is gelezen dan kan je toch best even bellen indien nodig)
  5. Je kan een bericht laten vernietigen nadat het is gelezen. Dit kan handig zijn om een aantal patiënten gegevens door te geven die nadien automatisch worden gewist. Zo kunnen de gegevens niet in verkeerde handen terecht komen.

De broncode van dit programma is geheel beschikbaar (open source). Dit heeft als voordeel dat de broncode door verschillende personen kan worden nagekeken. Zodoende kan men ook controleren of de beloofde veiligheidsmaatregelen ook daadwerkelijk worden toegepast.

Meer informatie kan je hier vinden: https://telegram.org/

Om van start te gaan dien je enkel het programma te downloaden, een veiligheidscode op te geven en je contactpersonen toe te voegen. Vervolgens kan je privé gesprekken of groepsgesprekken opzetten en vervolgens op een veilige, betrouwbare manier met elkaar communiceren.

Wij adviseren om ook 2-factor-authentication aan te zetten zodat men niet zomaar al je gesprekken kan inzien indien je Smartphone wordt gestolen.

Mocht u hier nog vragen over hebben,

aarzel niet om ons te contacteren,

 

Het EGEO team