Regelmatig krijgen we vragen omtrent E-Health certificaten. In deze post trachten we een antwoord te geven omtrent de voornaamste vragen:

  • Wat is een e-health certificaat ?
  • Wat doet dit certificaat?
  • Hoe bekom ik een certificaat?

Wat is een e-health certificaat?

Om dit correct uit te kunnen leggen moeten we eigenlijk teruggaan naar de essentie van goede beveiliging. De eerste vorm van beveiliging is een wachtwoord. Zo heb je er ongetwijfeld enkele rondslingeren voor je email, online banking, facebook … Deze beveiliging is voor een dienst die met medische gegevens werkt ontoereikend. Iemand zou je wachtwoord kunnen bekomen en zo inloggen op de e-health dienst.

De wachtwoord beveiliging valt onder de noemer: “Something You Know”.

Om de beveiliging te verbeteren is er een 2de luik aan toegevoegd: “Something You Have”. Dit 2de luik is je zogenaamde certificaat. Dit certificaat is niet meer dan een simpel bestand op je computer.

2factorauth

De manier waarop je connectie maakt met het e-health platform vanuit je EMD is als volgt:

INGEVEN VAN ID-KAART + PIN (of wachtwoord*) + Controle of het CERTIFICAAT aanwezig is op je pc –> indien beide correct kan je connecteren met het e-health platform.

* Wachtwoord: In principe moet je altijd inloggen met je E-ID kaart. Je kan echter ook inloggen via de “noodprocedure” en in dat geval kan je het wachtwoord gebruiken dan je hebt ingevuld tijdens de creatie van het certificaat.

 

Wat doet dit certificaat?

Naast een belangrijke rol in het verkrijgen van toegang tot het e-healthplatform is er nog een tweede belangrijke component en dit is de “encryptie”. Stel dat je een onbeveiligde verbinding maakt met het e-health platform kan iedereen als het ware zien welke data er met elkaar wordt gedeeld. Dit is natuurlijk ontoelaatbaar!

Daarom wordt alle data eerst op de server van e-health onleesbaar gemaakt (geëncrypteerd), verzonden naar jou PC, en vervolgens terug leesbaar gemaakt (gedecrypteerd) op jou PC. Op deze manier kan alle verkeer veilig verlopen.

Hoe bekom ik een certificaat?

Eigenlijk is het bekomen van een certificaat zeer gemakkelijk:

Voer onderstaand programma uit: http://www.ehealth.fgov.be/JWS/ETEE/etee-requestor_nl.jnlpeHealth Platform Belgium Certificate Manager

Vervolgens klik je op: “Vraag nieuw certificaat aan”.

Aanvullend doorloop je alles stap voor stap.

Nadat je deze stappen hebt doorlopen moet je de aanvraag vervolledigen. Start het programma opnieuw om dan te selecteren: “Vervolledig de aanvraag voor het e-Health-certificaat en ETK.

 

Nadien zou je over je eigen certificaat moeten beschikken.

 

BELANGRIJK!

  1. Vergeet niet het wachtwoord dat je moet opgeven tijdens het aanmaken van het certificaat. Dit heb je later nog nodig!!!
  2. Als je een nieuwe PC koopt of van praktijk verandert: KOPIEER JE CERTIFICAAT naar de nieuwe locatie en verwijder deze van de oude locatie!! Anders zou iemand misbruik kunnen maken van je certificaat.